Professors del curs

Properament, en aquesta pàgina podreu visualitzar els perfils de tots els professors del curs "Obrint la Ciència: com construir ponts entre investigació i societat" per a cada seu: Barcelona, Girona i Palma de Mallorca.

Professors de la seu de Barcelona:  

Christos Zografos és investigador en Ciències Socio-ambientals. Coordinador Científic CLICO FP7 SSH (2010-2012). ICTA – Universitat Autónoma de Barcelona.

Diana Escobar és biòloga i museòloga. Responsable del Programa Barcelona Ciència de l'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona. 

Guillermo Santamaría és Programador d’Activitats de Divulgació Científica a Fundació “la Caixa”, on porta 5 anys com a part del Departament de Ciència, Recerca i Medi Ambient. Abans d’això, va treballar 3 anys com redactor científic al programa Redes (TVE) i durant tots aquests anys ha dut a terme diferents treballs com a Comunicador Científic freelance. Encara abans, va llicenciar-se en Bioquímica i va obtenir el títol de Máster en Comunicació Científica de la UPF; també va fer estudis de post-grau en Biologia Molecular, Psicobiologia i Història de la Ciència. Se’l pot trobar a Linkedin amb el seu nom, i a twitter com a @cienciaxlibre.

Irene Lapuente és la fundadora i directora de la Mandarina de Newton S.L. Abans de crear la seva pròpia empresa, la Irene va acumular més de deu anys d’experiència en divulgació, comunicació i ensenyament de la ciència i la tecnologia a entitats com ara CosmoCaixa Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, l’Institut Català de Paleontologia o l’Oak  House, entre d’altres. Actualment dóna classes al màster de design thinking i innovacio a l'escola de disseny Elisava (UPF). És llicenciada en Física (UB-2002), ha realitzat diversos postgraus de comunicació i ha estat involucrada en el món de la dansa des de molt petita.

Isabel Ruiz-Mallén és doctora en Ciències Ambientals per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB). És postdoc del Laboratori d'Etnoecologia (http://icta.uab.cat/Etnoecologia/mission.php) en el projecte europeu COMBIOSERVE (www.combioserve.org) analitzant la capacitat d'adaptació al canvi ambiental global de poblacions rurals i indígenes de Brasil, Bolivia i Mèxic. També col·labora a l'ODC en estudis en percepció de la ciència, educació ambiental i avaluació d'estratègies de comunicació científica, que han estat publicats en revistes internacionals (Science Communication, Environmental Education Research, International Journal of Science Education).

Leïla Perié és investigadora en immunologia, NKI-AVL Amsterdam - Utrecht University i voluntària a l'Atelier des Jours à Venir.
Livio Riboli-Sasco és biòleg i empresari social en educació i cultura científica a l'Atelier des Jours à Venir.
Leïla i Livio tenen diversos anys d’experiència en com usar les eines de la comunicació científica per donar poder a persones i comunitats que viuen en contextos socials difícils. Recentment han estat implementant projectes i assessorant institucions locals de Croàcia, Sèrbia, Palestina, Israel i Egipte.

Mercè Ferrando és arquitecta per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Màster en Formació del Professorat d’ESO i Batxillerat (UAB). Professora d’Ensenyament Secundari. Forma part de l’Observatori de la Difusió de la Ciència (ODC) i col·labora en la coordinació de projectes, entre ells: "Parla i experimenta amb algú que fa ciència" (2011) i “Les persones que fan ciència a Barcelona” (2010).

Michele Catanzaro (Roma, 1979) és doctor en física per la Universitat Politècnica de Catalunya i periodista freelance per a Nature, El Periódico, Physicsworls, Le Scienze i d'altres mitjans. Va rebre el premi internacional de periodisme Rei d'Espanya. És autor "Networks: A Very, Short Introduction" (Oxford University Press, 2012).

Miquel Duran es professor de Química a la Universitat de Girona i investigador a l'Institut de Química Computacional i Catàlisis. Més enllà de la investigació, dedica atenció especial a la utilització intel·ligent de les tecnologies de la informació i comunicació, i de les eines de la Web 2.0 en l'àmbit universitari i de la comunicació científica. És membre de la càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de la UdG.

Miquel Ferrer és llicenciat en Matemàtiques per la Universitat de Barcelona (UB, any 2009) i màster en recerca en didàctica de les matemàtiques i les ciències per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB, any 2010). Actualment és becari FPI del Departament de Didàctica de les Matemàtiques i de les Ciències Experimentals de la UAB, on està cursant el doctorat en didàctica de les matemàtiques. Col·labora amb l’ODC en la gestió i manteniment de la seva pàgina web (www.odc.cat), així com de les seves xarxes socials.

Pau Senra és llicenciat en Física per la Universitat de Barcelona (UB, any 1998). Ha treballat en el camp de la gestió cultural i la comunicació científica, tecnològica i mediambiental, concretament en projectes de recerca, les noves tecnologies, el patrimoni i la formació no reglada. En ambdues situacions ha participat tant en l’elaboració de productes com en la coordinació, gestió, planificació i direcció de projectes i equips. Des de 2006 ha creat KdV consultor cultural. En tot aquest temps ha realitzat treballs amb institucions públiques i entitats privades. En el camp de la gestió cultural ha participat, en diversos graus d’implicació, en diferents projectes de tema mediambiental, ciència i tècnica i d’altres temàtiques. Ha impartit docència a diferents nivells educatius, des de secundària fins a tercer cicle. Ha col·laborat amb equips de recerca de la UOC, la UdG, la UPC, la UB, la UAB i la UPF.

Pep Anton Vieta es llicenciat en Química per la Universitat de Girona, actualment desenvolupant la tesi doctoral en l'àmbit de la química computacional a l'Institut de Química Computacional (IQC) de la UdG i la comunicació científica, dins la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D) de la UdG.

Pere Figuerola és llicenciat en Biologia per la Universitat de Barcelona i màster en Comunicació Científica per la UPF. Ha treballat en programes de divulgació científica de diversos mitjans de comunicació i ha participat en la producció d'audiovisuals relacionats amb la ciència i la tecnologia per exposicions, cicles de conferències i museus. Entre d'altres, ha estat coordinador del programa Eureka! de COMRàdio, assessor científic del programa de ciència infantil Leonart de TVE, guionista del programa Redes i redactor i presentador del programa Punt Omega de Televisió de Catalunya. Ha estat responsable de projectes de la productora Smartplanet i soci fundador de la productora audiovisual Zigot Comunicació, especialitzada en comunicació científica. Més recentment, ha estat responsable de comunicació extern de diversos projectes de BIOCAT. És membre de l'Associació Catalana de Comunicació Cientifica.

Raül Toran. Redactor científic. CM. Vicepresident de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC). És físic i redactor científic. Ha treballat com a responsable de comunicació en diversos centres d’investigació (ICCC i ICM-CSIC) i com a redactor científic en el IDIBELL. És community manager i ha coordinat projectes de divulgació innovadors com CardioCURTS, CardioCÓMICS, Il·lustraciència y "16 Científicas Catalanas", entre altres. Des del març de 2011 és vicepresident de l’ACCC. Ha col·laborat amb BCNeurociencia.

Rosina Malagrida. Cap del “Centre de Difusió de la Recerca Biomèdica” a IrsiCaixa (www.irsicaixa.es/divulgacio), coordinadora del portal europeu educatiu Xplore Health (www.xplorehealth.eu) i consultora del projecte europeu www.nanopinion.eu. És llicenciada en ciències químiques per la Universitat de Barcelona, Màster en Comunicació Científica per l’Imperial College London. Prèviament ha treballat al Parc Científic de Barcelona i als museus de ciència de Londres i Barcelona. Especialitzada en el desenvolupament d’eines d’educació no formal i de participació en recerca biomèdica i en l’organització d’activitats com ara cursos per a professors, fires, tallers d’experiments, exposicions o debats, sempre amb la finalitat de disminuir el distanciament entre recerca i societat i avançar cap al què la CE defnieix com a “Recerca Responsable”.

Teresa Escalas és doctora en Ciències Químiques a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a l'any 1993 i professora titular de la UAB. Ha estat col·laboradora permanent de la secció "Ciència i Tecnologia" de La Vanguardia: 1993-1996, revista Ciència i Vida 1998, programa "Bojos per la Ciència" radi Estel 1999 a 2001. És Autora de llibres de text en diverses editorials com Casals, Santillana i Vicens Vives. Actualment és membre del Consell Català de Comunicació Científica (C-4), l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), membre de la Xarxa Europea ESCW - ESConet de formació en comunicació científica. A nivell acadèmic, es membre de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental UAB (ICTA), al Centre de Recerca Educativa en Ciències i Matemàtiques de l'UAB (CRECIM). També es membre del "grup de recerca de qualitat" TIRE i del grup de tecnologies informàtiques i investigació educativa. És assessora de la web de Recerca en Acció i coordinadora a nivell estatal del projecte europeu "Young people within the building of a European knowledge-based society" impulsat per la Presidència Francesa des de l'any 2007.

Professors de la seu de Palma de Mallorca

Andreu Perelló es Historiador y periodista. Ha trabajado en el Diari de Balears. Técnico del Servicio de Comunicación de la Universidad de las Illes Balears.

Camilo Cela es Profesor de antropología de la UIB, columnista del Diario de Mallorca y Premio Miquel del Sants Oliver de periodismo. Publica semanalmente un artículo de divulgación relacionado con la ciencia. 

Elena Soto es coordinadora y redactora de B@leópolis, suplemento de ciencia e innovación publicado en 
El Mundo/El Día de Baleares. Desde el año 2009 realiza una sección en el magazine digital Tam Tam Press en la que combina ciencia y poesía. También colabora habitualmente en prensa escrita y en suplementos dedicados a temas de innovación, tecnología, salud y medio ambiente.

Enric Culat es director y presentador del programa Balears fa Ciència en IB3 Radio. Este programa está dedicado a la divulgación científica desde hace diez años. Licenciado en Ciencias  de la Información por la Universidad Autónoma de Barcelona, máster de Ciencia y Comunicación per la Universidad de Salamanca, ha ejercido diversos cargos como periodista, trabajando en diversas emisoras, periódicos y gabinetes de comunicación de administraciones públicas y centros de investigación de las Illes Balears, siempre en favor de la divulgación de la ciencia, la innovación y la transferencia del conocimiento.

Isabel Ruiz-Mallén es investigadora postdoctoral en ICTA-UAB y colaboradora del ODC. Es doctora en Ciencias Ambientales por el Instituto de Ciencia y Tecnología Ambientales de la Universidad Autónoma de Barcelona (ICTA-UAB). Actualmente trabaja como postdoc del Laboratorio de Etnoecología (http://icta.uab.cat/etnoecologia/mission.php) en el proyecto europeo COMBIOSERVE (www.combioserve.org) analizando la capacidad de adaptación al cambio ambiental global de poblaciones rurales e indígenas de Brasil, Bolivia y México. También colabora a la ODC en estudios en percepción de la ciencia, educación ambiental y evaluación de estrategias de comunicación científica, que han sido publicados en revistas internacionales (Science Communication, Environmental Education Research, International Journal of Science Education).

Jaime Pérez del Val es doctor en Biología por la Universidad de León. Ha sido consultor de proyectos y experto de la Agencia Española de Cooperación Internacional. Trabaja en el Consejo Superior de Investigaciones Científicas desde 1995; primero en el Museo Nacional de Ciencias Naturales y después en la Coordinación Institucional del CSIC en la Comunidad de Madrid (CM), implementando la participación del CSIC en el programa Ciencia y Sociedad de la CM. Actualmente es jefe del Área de Cultura Científica del CSIC donde coordina el desarrollo de actividades formativas y de divulgación de la ciencia.

Maria Bel Pocoví es periodista. Ha trabajado a RTVE Balears. Actualmente es Jefa del Servicio de Comunicación de la Universidad de las Illes Balears.

Miquel Duran es profesor de Química en la Universidad de Girona e investigador en el Instituto de Química Computacional y Catálisis. Más allá de la investigación, dedica atención especial a la utilización inteligente de las tecnologías de la información y comunicación, y de las herramientas de la Web 2.0 en el ámbito universitario y de la comunicación científica. Es miembro de la Cátedra de Cultura Científica y Comunicación Digital de la UdG.

Patricia Fernández de Lis cuenta con más de 15 años de experiencia como periodista de ciencia y tecnología. Trabajó durante más de 10 años como redactora de EL PAÍS, y en 2007 se incorporó al equipo fundador del diario 'Público' como redactora jefe de la sección de Ciencias, que era una de las más extensas y premiadas de la prensa europea. Desde el 3 de julio de 2012, dirige la web de noticias MATERIA (http://esmateria.com), que con más de 1,5 millones de páginas vistas, más de 200.000 visitas al mes y cientos de miles de seguidores en las redes sociales en solo cuatro meses, es una de las webs de noticias de ciencia de más rápido crecimiento en español. Patricia es profesora del máster en Periodismo y Comunicación de la Ciencia, la Tecnología y el Medio Ambiente en UC3M. También fue profesora del curso de Periodismo en Tecnologías de la Información de la Escuela de Periodismo UAM/EL PAÍS. Además, ha dado conferencias por toda España, y en países como EEUU o Estonia.

Rocío Castrillo es punto nacional de contacto del Programa “Ciencia en Sociedad” del 7º Programa Marco de I+D (2007-2013) y experta en el Comité de Programa. Actualmente trabaja en Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología. Asimismo, es parte del grupo de expertos que definen la posición española en la preparación del programa Horizonte 2020 (2014-2020). Su formación incluye el Master “Technology and Innovation management” (SPRU, Sussex University) y DEA en “Economía y Gestión de la innovación” (interuniversitario de Universidades Complutense, Politécnica y Autónoma de Madrid). Ha trabajado como técnico de enlace en Bruselas para el Ministerio de Ciencia e Innovación (2008-2009) y como técnico en la Unidad de Presidencia española ante la UE del Ministerio (2009-2010).

Rosina Malagrida es Jefa del “Centro de Difusión de la Investigación Biomédica” en IrsiCaixa (www.irsicaixa.es/divulgacio) y coordinadora del portal europeo educativo Xplore Health (www.xplorehealth.eu). También es consultora del proyecto europeo www.nanopinion.eu. Licenciada en ciencias químicas por la Universidad de Barcelona, Máster en Comunicación Científica por el Imperial College (Londres). Previamente ha trabajado en el Parque Científico de Barcelona y en los museos de ciencia de Londres y Barcelona. Especializada en el desarrollo de herramientas de educación no formal y de participación en investigación biomédica así como en la organización de actividades, como por ejemplo, cursos para profesores, ferias, talleres de experimentos, exposiciones o debates, siempre con el fin de disminuir el distanciamiento entre investigación y sociedad.

Sílvia Simon es profesora del Departamento de Química de la Universidad de Girona, concretamente del área de Química Física, e investigadora al Instituto de Química Computacional y Catálisis. Actualmente dirige la Cátedra de Cultura Científica y Comunicación Digital de la UdG.