Obrint la Ciència: com construir ponts entre investigació i societat


Fins ara, el Setè Programa Marc de la Unió Europea incidia en el concepte de Ciència en Societat donant suport a iniciatives de divulgació i comunicació de la ciència. A partir del 2014, el programa Horizon 2020 aposta pel concepte d’Investigació i Innovació Responsable (RRI), amb una visió molt més àmplia i més transversal de quin ha de ser el paper de la societat civil a l’agenda d’investigació. Qualsevol projecte d’investigació finançat amb diners europeus haurà d’incloure criteris de RRI, entre els que s’inclou la participació activa i informada de la ciutadania en la investigació, per la qual cosa la comunicació de la investigació és un requisit indispensable. És d’esperar que aquesta perspectiva es vagi estenent des de les directrius de la Comissió fins a les polítiques d’investigació dels estats membres. 

L’objectiu d’aquest curs és triple: donar a conèixer el concepte de RRI, aglutinar una xarxa de persones interessades en treballar des d’aquesta perspectiva i proporcionar eines i coneixements bàsics que els permetin posar en marxa les seves idees.

Visió:

El concepte de RRI s’obre pas en les polítiques científiques europees: preparem-nos.

Missió:

Crear un nucli de cristal·lització per a una xarxa de persones interessades a treballar en la interfície Ciència/Societat des d’una perspectiva RRI (Investigació i Innovació Responsables).

Objectius:
  1. Promoure la necessitat de fer divulgació de la ciència per implicar la societat en l’agenda científica. 
  2. Difondre models de divulgació en què es promogui la retroalimentació entre experts i no experts.
  3. Oferir la possibilitat de crear xarxes professionals, mitjançant sessions presencials, treballs conjunts i intercanvi de coneixements.
  4. Oferir eines: tècniques de divulgació low-cost, vies de finançament, plans de comunicació científica, mètodes d’avaluació, investigació acadèmica en divulgació...
  5. Assessorar en la realització d’un exercici pràctic de divulgació científica, oferint als participants una supervisió com a part de la formació.

Organització:
  • Obra Social “la Caixa”, Àrea de Ciència, Investigació i Medi Ambient.

Co-organitzen:
  • Observatori de la Difusió de la Ciència (ODC), Barcelona.
  • Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D), Girona.
  • Institut de Física Interdisciplinar i Sistemes Complexos (IFISC), Palma de Mallorca.

PROGRAMA, FORMULARI D'INSCRIPCIÓ I PAGAMENT DEL CURS 

Si només vols inscriure't a la jornada presencial del primer dia al matí (gratuïta) cal que utilitzis el següent formulari (comú per a Barcelona, Girona i Palma):
  • Inscripció a la jornada presencial del primer dia.

Per consultar el programa i realitzar la inscripció del curs en alguna de les tres seus pots fer ús dels següents enllaços:

Si ja t'has inscrit al curs, però encara no has realitzat el pagament, pots emprar l'enllaç següent:
  • Pagament del curs: Barcelona, Girona, Palma de Mallorca. 
PREU DEL CURSEl programa complet és de pagament, costa 50 €; excepcionalment, gràcies a la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Girona i la Universitat de les Illes Balears, hi ha un descompte del 50% per a Estudiants, Professors i Investigadors, a més del descompte habitual del 50% per a clients de “la Caixa”.

IMPORTANT: La teva matrícula no serà efectiva fins que no facis el pagament. Per efectuar-lo, segueix les instruccions que trobaràs dins del formulari d'inscripció de la teva seuUna vegada estigui fet, si us plau, guarda el rebut, que hauràs de presentar a la jornada del primer dia o millor enviar-nos-el per email a: aciencia2013@gmail.com, indicant "Rebut pagament- Nom, Cognoms- Seu".

No hay comentarios:

Publicar un comentario